POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

Obudowa jak druga skóra

Okładzina ścienna z blachy perforowanej

Na nagrodę architektoniczną trzeba naprawdę zasłużyć. Na przykład zaprojektować okładzinę ścienną, która sprawia wrażenie drugiej skóry. Taki efekt można osiągnąć dzięki zastosowaniu blachy perforowanej z aluminium. To materiał, który oferuje praktycznie nieograniczone możliwości aranżacji. Jest tak niekonwencjonalny, że inspiruje architektów do tworzenia wyjątkowych projektów.

Atrakcyjna obudowa to połowa sukcesu

Studio architektoniczne DAP w Mediolanie otrzymało zlecenie, aby przebudować byłe oratorium we włoskim miasteczku Lonate na bibliotekę publiczną. „Zdecydowaliśmy się postawić przybudówkę", wyjaśniają Paolo Danelli i Elena Sacco z DAP. „Jest ona całkowicie pokryta 3-milimetrową blachą perforowaną MEVACO Rg 10-25,98 o oczkach okrągłych w układzie prostym. Obudowa sprawia wrażenie drugiej skóry.“ Za ten projekt DAP otrzymało renomowaną Nagrodę Architektoniczną im. Philipe'a Rotthiera.

Nikt dokładnie nie wie, kiedy byłe oratorium św. Michała w lombardzkim miasteczku Lonate przestało służyć za kaplicę. Od jakiegoś czasu mieści się w nim biblioteka, która z biegiem lat została poszerzona o wiele małych podobnych do kontenerów przybudówek. W roku 2006 rada miejska w Lonate postanowiła przeprowadzić kompleksową renowację szpetnej budowli w historycznym centrum miasta. Zadanie to zleciła pracowni architektonicznej DAP z Mediolanu.

Historyczna budowla w konfrontacji z nowoczesną architekturą

Współzałożyciele DAP, Elena Sacco i Paolo Danelli, wspominają: „Szybko się zorientowaliśmy, że renowacja wymaga gruntownej przebudowy historycznej budowli. Aby jak najmniej naruszyć jej historyczny charakter, zaproponowaliśmy dobudowanie z boku oratorium drugiego budynku. Rada przyjęła naszą propozycję. Oprócz tego powierzyła nam aranżację wnętrza.“ Najpierw trzeba było zbudować nowy budynek. W tym celu Elena Sacco i Paolo Danelli opracowali kilka nadzwyczajnych pomysłów.

Niewidoczne fugi nadają fasadzie jednolity wygląd

„Aby cała fasada wyglądała jak jednolita powierzchnia, pokryliśmy ją blachą perforowaną MEVACO. Zastosowaliśmy perforację Rg 10-25,98 o oczkach okrągłych w układzie prostym w materiale o grubości 3 mm“, wyjaśnia Elena Sacco. „W tym celu musieliśmy na białych ścianach przybudówki zamontować konstrukcję nośną z ram metalowych o możliwie małych odstępach, aby tak przymocować blachę perforowaną, by fugi były prawie niewidoczne. Najpierw obliczyliśmy naturalną zdolność do rozszerzania się i kurczenia arkuszy w wysokiej i niskiej temperaturze. Na tej podstawie wybraliśmy blachę o grubości 3 mm. Dzięki temu mogliśmy zapobiec wyginaniu się i deformacji blachy.“

Podświetlone arkusze blachy wyglądają jak chmury

Blacha perforowana MEVACO okrywa budynek jak druga skóra, nawet okna i drzwi. Architekci wpadli na oryginalny pomysł, co zrobić z oknami i drzwiami: „Zmieniliśmy blachy perforowane według uprzednio przygotowanego wzoru“, wyjaśnia Elena Sacco. „Stosując cięcie strumieniem wody powiększyliśmy otwory. W sumie w ten artystyczny sposób obrobiliśmy 20 arkuszy blachy perforowanej, które podświetlone wyglądają jak chmury.“

Aranżacja, która jest efektywna energetycznie

Jednak wygląd nie był jedynym powodem, dla którego architekci zdecydowali się na zastosowanie blachy perforowanej MEVACO. „Duży nacisk kładziemy na efektywne zarządzanie energią“, mówi Elena Sacco. „W tym przypadku budynek składa się z bryły cementowej z warstwą izolacyjną z wełny drzewnej oraz z elewacji z przepuszczającej powietrze blachy perforowanej MEVACO. Poza tym pod podłogą znajduje się chroniący przed wilgocią system wentylacyjny. Dom wyposażony jest również w termodynamiczne ogrzewanie z klimatyzacją. Dzięki temu budynek jest optymalnie izolowany.“ Zachowujący odpowiednie proporcje nowy budynek pasuje do historycznego oratorium. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy Lonate z entuzjazmem przyjęli odrestaurowaną bibliotekę. Obecnie interesujący się architekturą turyści zjeżdżają tu z całego świata, aby podziwiać bliźniaczą budowlę, za którą w 2011 roku Elena Sacco i Paolo Danelli otrzymali Nagrodę Architektoniczną im. Philipe'a Rotthiera oraz nominację do nagrody Mies Van der Rohe'a.

REJESTRACJA PRENUMERATY NEWSLETTERA

Będziesz regularnie otrzymywał nowe informacje o produktach i serwisie MEVACO oraz interesujących przykładach zastosowania

  • Bądź na bieżąco
  • Odkryj na nowo fascynujące przykłady zastosowania
  • Dowiedz się w pierwszej kolejności o wspaniałych promocjach

Dziękujemy za zapisanie się do naszego newslettera. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z linkiem potwierdzającym.