Firma Katalog Kontakt
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

Prawdziwa ozdoba w dzielnicy, która wyznacza nowe standardy jakości

6. DZIELNICA W WIEDNIU WZBOGACIŁA SIĘ O KOLEJNĄ ATRAKCJĘ

Podczas przebudowy budynku mieszkalnego przy Stumpergasse 60 w 6. dzielnicy Wiednia, architekt Isa Stein ze Studio für Kunst und Architektur w Wiedniu i Linzu oraz Andreas Jaeschke z NILU Stahlbau z Wiednia stworzyli duet, który za cel obrał projektowanie indywidualnych rozwiązań. „Dobra architektura“, podkreśla Isa Stein „ma związek z „dokładaniem starań“. Nie ma dwóch takich samych miejsc ani jednakowych wymagań, dlatego nie istnieją również standardowe mechanizmy działania. Architektura wyróżnia się na tle otoczenia, gdy oferuje oryginalne rozwiązania: w tym przypadku chodziło o optymalne zacienienie.“ Andreas Jaeschke dodaje: „Przesłona z blachy perforowanej MEVACO ze stali nierdzewnej Creativ Line wykracza poza naszą normalną pracę. Z reguły budujemy hale lub, jak w tym budynku, zajmujemy się renowacją poddasza, fundamentów i balkonów, mając do czynienia z co najmniej 133 tonami zabudowanej stali. Możemy oczywiście zbudować spiralne schody lub zaprojektować dla Wiednia obiekty, które przypominają prawdziwe dzieła sztuki. Zawsze staramy się przezwyciężyć wszelkie ograniczenia i zaproponować najlepsze rozwiązanie. Tak jak tutaj, gdy w grę wchodziła kwestia odpowiedniego zacienienia.“

Kompleksowa renowacja na wiele lat

Położony w sercu Wiednia budynek przy Stumpergasse 60 jest jednym z tych domów, które kochają turyści: wzniesiony w historycznym stylu architektonicznym z efektownymi elementami dekoracyjnymi na powierzchni obiektu. Z biegiem lat czas odcisnął na budynku swoje piętno i renowacja stała się nieunikniona. Przystąpiliśmy do pracy w 2013 roku i zakończyliśmy ją dwa lata później. „Dom został przebudowany, a cztery piętra całkowicie wyremontowane. Powstały dwupoziomowe mieszkania na planie otwartym, duże balkony, nowoczesne łazienki i przeszklone dziedzińce“, wyjaśnia architekt Isa Stein. „Do istniejącego budynku dodaliśmy również niekonwencjonalną przebudowę dachu.“ Andreas Jaeschke z NILU Stahlbau Wien i jego zespół odegrali kluczową rolę w tych pracach: „Podczas procesu przebudowy wykorzystaliśmy stalowe zbrojenie, poza tym zamontowaliśmy na poddaszu 35 ton stali oraz skonstruowaliśmy zawieszone balkony i szklane balustrady. Pewnego dnia pojawiło się jednak inne pytanie: jak zapewnić optymalne zacienienie?“

Warunki pogodowe jako decydujący czynnik

„Oczywiście projekt powinien uwzględniać także przedstawienie przejrzystej i przystępnej kalkulacji kosztów", mówi Isa Stein. W ten sposób powstały pierwsze projekty, takie jak zacienienie przy użyciu materiałów z nadrukiem. Pomysły te zostały szybko zarzucone ze względu na prognozowane koszty. W tym samym czasie Isa Stein i Andreas Jaeschke natknęli się na zakładkę INSPIRACJE na stronie internetowej MEVACO. „Rozmawialiśmy właśnie o warunkach pogodowych w mieście", wspomina wykonawca, „o ostrych zimach, gorących latach, o wietrze i deszczu wiosną i jesienią. Możliwość zastosowania blachy perforowanej okazała się nagle bardzo dobrym pomysłem.“ Andreas Jaeschke zaproponował blachy perforowane różnych producentów, jednak również w tym przypadku zadecydowały względy ekonomiczne: „Oferowany przez MEVACO stosunek ceny do jakości był po prostu nie do pobicia. Dodatkowym atutem było doradztwo i przejrzysta forma współpracy. Z naszego punktu widzenia było to bardzo korzystne, ponieważ mogliśmy skoncentrować się na realizacji projektu od strony technicznej.“

Gdy wymagana jest dokładność i perfekcja

Łącznie wykorzystaliśmy 78 arkuszy blachy perforowanej MEVACO Creativ Line EVH30x70 ze stali nierdzewnej o grubości 1,5 mm. „Na początku była to czysta matematyka“, opowiada Andreas Jaeschke. „Mieliśmy do dyspozycji trzy rozmiary arkuszy, więc musieliśmy najpierw wykonać obliczenia. Z jednej strony potrzebowaliśmy elementów zacieniających o wysokości 4,30 m i szerokości 1,25 m, z drugiej strony elementów o wysokości dokładnie 4,00 m. W celu uzyskania żądanych wymiarów składaliśmy każdorazowo dwie blachy perforowane. Aby łączenia były niewidoczne, obramowujące marginesy musiały do siebie idealnie pasować. Równie precyzyjne musiało być rozmieszczenie otworów w stykających się ze sobą blachach perforowanych. Aby uporać się z tym zadaniem, wykonaliśmy wiele symulacji na komputerze. A doradztwo zapewnione przez firmę MEVACO okazało się dla nas nieocenioną pomocą!“

Efektowna gra światła podkreśla wrażenie przestrzeni

„Oczywiście przesuwne panele z blachy perforowanej nadają budynkowi bardzo nowoczesny wygląd“, wyjaśnia Isa Stein. „Jednak największą atrakcją dla mieszkańców znajdujących się za nimi pomieszczeń są wspaniałe efekty świetlne. Niezwykły efekt światłocienia zapewnia również w łazienkach wyjątkowy klimat i przyjazny nastrój.“ Zanim jednak możliwe było podziwianie efektu końcowego, wykonawca miał przed sobą jeszcze dużo pracy. „Ostatnią rzeczą, jakiej pragną mieszkańcy i sąsiedzi, są niepożądane odgłosy stukania. Na ulicy często słychać porywy silnego wiatru. Ponieważ panele przesuwne zostały zamocowane na kształtownikach ze stali nierdzewnej, najpierw rozważaliśmy zastosowanie śrub i nitów. Jednak po analizie charakterystyki występujących tu wiatrów szybko odeszliśmy od tego pomysłu. W przeciwnym razie nigdy nie osiągnęlibyśmy optymalnych rezultatów. W związku z tym zdecydowaliśmy, że blachy perforowane zostaną przymocowane do rur za pomocą spawania punktowego i klejenia. Dzięki temu mieszkańcy i sąsiedzi mogą spać spokojnie: nie grozi im żadne stukanie czy inne niepożądane odgłosy!“

Dzielnica w atmosferze ożywienia

Nawet jeśli tak duża przebudowa nie była możliwa do przeprowadzenia w krótkim czasie, w rezultacie wszystko się udało. „6. dzielnica w okolicy Stumpergasse zatętni życiem“, uważa Isa Stein. „Jest położona w pobliżu Westbahnhof, jednego z najpiękniejszych dworców kolejowych Austrii, jak również wybudowanego pod nim podziemnego centrum handlowego BahnhofCity Wien West oraz znajdującej się tuż za rogiem, zmodernizowanej Mariahilferstraße.“ W dzielnicy powstają modne puby i sklepy, które przyciągają zarówno młode rodziny, jak i lokalnych artystów. „Fasada odnowionego budynku z przesuwnymi panelami z blachy perforowanej doskonale harmonizuje z tym obrazem.“, mówi Isa Stein. „Nic dziwnego, że otrzymaliśmy bardzo pozytywne informacje zwrotne.“