01.04.2015

Osłona przed słońcem dla Mozarta

Jedynym pytaniem, na które Martin Klein z firmy „Hans Klein – Heizung und Sanitär GmbH“ w Schlierbach nie potrafi odpowiedzieć, jest, dlaczego pokój konferencyjny w siedzibie MEVACO nosi nazwę „Mozart“. Wszystkich innych odpowiedzi udziela na poczekaniu. Nikogo to nie dziwi, ponieważ Martin Klein posiada bogate doświadczenie w dziedzinie obróbkisiatek cięto-ciągnionych i blach perforowanych. Zainstalowanie w pokoju konferencyjnym „Mozart“ osłony przeciwsłonecznej – oczywiście z siatki cięto-ciągnionej firmy MEVACO –, która równocześnie chroniłaby przed zaglądaniem do środka, było konieczne. „Może mojej pracy przyglądało się więcej osób niż zwykle“, śmieje się Martin Klein. „Przede wszystkim dlatego, że zastosowaliśmy siatkę cięto-ciągnioną z produkcji przedseryjnej, o oczkach rombowych 62x28x14, z aluminium o grubości 2,00 mm, malowanego po obróbce proszkowo na kolor RAL 9007. Gdy się weźmie ten materiał do ręki, wydaje się on, ze względu na dużą ilość oczek i mostków, mało stabilny. Jest w nim niewiele powierzchni łączących rozciągnięte oczka. Jednak produkt końcowy musi stać pewnie.

Mimo że aluminium jest spawalne, zdecydowaliśmy się przymocować siatkę cięto-ciągnioną od tyłu do ramy, i to w taki sposób, że nie widać mocowania. Na koniec cała konstrukcja została pomalowana.“ Podczas realizacji tego zlecenia Martinowi Kleinowi bardzo przydała się piła tarczowa. „Blachę stalową tniemy szlifierką kątową z cienką tarczą. Natomiast do obróbki aluminium świetnie nadaje się piła tarczowa.“ Teraz trzeba było jeszcze sporządzić szyny, aby przesuwać po nich konstrukcję w zależności od nasłonecznienia. „Okazało się, że jedna szyna wystarczy i nie musimy mocować drugiej na gzymsie. Po zakończeniu pracy wszystko wyglądało bardzo elegancko – i tak jest do dzisiaj.“ Co jest oczywiste. W końcu siatka cięto-ciągniona odznacza się długą żywotnością. Ten doświadczony ślusarz może udzielić jeszcze więcej dobrych porad. „Kto nie chce sam konstruować profili, najlepiej niech zastosuje profile wykończeniowe MEVACO“, wyjaśnia Martin Klein. „W przypadku dużych przesłon zewnętrznych polecam ramy i ocynkowanie po obróbce w celu zabezpieczenia przed korozją.“ W ten sposób na wszystkie pytania znajduje się odpowiedź, oprócz jednego: dlaczego pokój konferencyjny nosi nazwę „Mozart“? „Naprawdę nie mam pojęcia“, przyznaje się Martin Klein z uśmiechem. „Ale jestem przekonany, że temu genialnemu kompozytorowi spodobałaby się osłona słoneczna z siatki cięto-ciągnionej.“