01.05.2015

Regały wystawiennicze z siatki cięto-ciągnionej fascynują fanów pięknych butów

W warszawskim centrum handlowym Wileńska powstał innowacyjny sklep obuwniczy, jako projekt pilotażowy architekta Seweryna Nogalskiego z pracowni Pentagram: buty prezentowane są na białych regałach z walcowanej blachy aluminiowej, zamocowanych na ścianach z siatki cęto-ciągnionej MEVACO.
„Ten design stanowi idealne tło do prezentacji butów", wyjaśnia Seweryn Nogalski. "Siatka cięto-ciągniona jest najbardziej odpowiednim materiałem, ponieważ jest łatwa w montażu i bardzo różnorodna, wytrzymała i o wszechstronnym zastosowaniu: Możemy ją polakierować lub wystawić na działanie korozji, spawać lub łączyć śrubami – każdy pomysł jest możliwy do realizacji." Za pomocą reflektorów LED można oświetlić sklep jak w teatrze. Powstające od siatki odbicia świetlne kierują wzrok klientów prosto na towar. W sklepie obuwniczym w Centrum Handlowym Warszawa Wileńska Seweryn Nogalski zastosował dwa rodzaje siatki cięto-ciągnionej MEVACO: o oczkach rombowych 62x25x9, z surowego aluminium o grubości 2,0 mm oraz o oczkach rombowych 200x80x33, z surowego aluminium o grubości 3,0 mm.
Architekt często używa siatek cięto-ciągnionych firmy MEVACO. "W sklepach sieci Big Star kreowanych przez Pentagram, np. w Berlinie, również postawiliśmy na ten materiał", mówi Seweryn Nogalski. "Także tam współpraca z MEVACO układała się bardzo dobrze.“