01.09.2015

Poczekalnia, która emanuje spokojem i energią

PerfAkcja MEVACO to nowa technologia, która dzięki zastosowaniu oczek różnej wielkości umożliwia wykorzystanie blachy perforowanej do prezentacji zdjęć, logotypów firm, piktogramów i cyfr - nadając im niezwykłe wrażenie głębi przy realistycznym odwzorowaniu palety kolorów i gry cieni. Tę technikę wykorzystał pochodzący z Altomünster artysta Michael Krause, aby zaaranżować przebudowaną przez architekta wnętrz Bernharda Rückerta poczekalnię dla klientów w banku Sparkasse Dachau. Z wykształcenia kamieniarz, studiował w Akademii Sztuk Pięknych w Monachium oraz w Goldsmith College w Londynie, i od dłuższego czasu zajmował się tworzeniem kompozycji łączących obraz z materiałem. „Nie chciałem wykorzystać zwykłej fotografii“, wyjaśnia Michael Krause, „ponieważ pozostawałoby to w sprzeczności z wizerunkiem banku. W końcu jest to nie tylko aktywny podmiot wspierający klasę średnią w okręgu Dachau, ale także największy niepaństwowy mecenas sztuki w regionie.“ Przy wyborze zdjęcia prezentowanego na blachach perforowanych MEVACO decydujące znaczenie miały dwie kwestie: „Z jednej strony Dachau jest miastem położonym nad wodą, z licznymi rzekami i prowadzącymi przez nie mostami“, mówi Michael Krause. „Z drugiej strony mosty widnieją na rewersie wszystkich banknotów euro. Tak pojawił się pomysł zaadaptowania tej alegorii łączenia ludzi na potrzeby poczekalni banku.“ Michael Krause wybrał ze swojego bogatego archiwum most Kokoros w pobliżu greckiej miejscowości Epirus, którego dynamiczne formy nawiązują do specyfiki wnętrza z jego zaokrągloną ścianą i dwoma kolistymi wejściami. Zdjęcie zostało przetworzone za pomocą specjalnego programu komputerowego firmy „Fotoblech“ z Austrii i dzięki PerfAkcji MEVACO przeniesione na 5 aluminiowych blach perforowanych o grubości 2,00 milimetrów, które po malowaniu proszkowym na kolor alpejskiej bieli (RAL 9010) zostały zainstalowane w pomieszczeniu docelowym. Zdaniem Christopha Zahna, Dyrektora ds. Marketingu w Sparkasse Dachau, nakład pracy opłacił się: „Nasi klienci mają do dyspozycji przyjazną i miłą dla oka poczekalnię, która emanuje spokojem, u mimo to jest pełna energii. Otrzymujemy wiele pozytywnych informacji zwrotnych.“